Horúčka

Babyclinic: horúčkaHorúčka je komplexná obranná reakcia organizmu na tzv.pyrogény. Pyrogénmi sú najčastejšie cudzorodé látky, vírusy, baktérie alebo iné látky ktoré sa do organizmu dostanú. Pri vyššej teplote sa zvyšuje aktivita buniek imunitného systému, a tým aj celková obranná schopnosť organizmu a zhoršujú sa podmienky pre rast  a rozmnožovanie väčšiny patogénnych organizmov. Do hodnoty 38 C by sme preto teplotu nemali znižovať. Výrazne zvýšená telesná teplota už pôsobí na organizmus nepriaznivo, čo sa prejaví nedostatočným prekrvením periférnych častí končatín, ktoré sú potom bledé a studené.

Ako a kde merať teplotu?

Najčastejšie sa používa axilárne meranie (v podpazuší) telesnej teploty, teplomer sa má držať pritlačením ramena k trupu 5 minút. O zvýšenej teplote  – subfebrilite  hovoríme vtedy, keď teplota nameraná v podpazuší (axilárne) stúpne nad 37 C.  Pri rektálnom meraní (v konečníku) nameriame teplotu o 0,5 C vyššiu . Ak telesná teplota stúpne nad 38 C, ide o horúčku.  Teplotu nad 41 C nazývame hyperpyrexia.  Novým štandardom sa stávajú digitálne teplomery.

K zvláštnostiam priebehu horúčky u dojčiat a batoliat patrí možný výskyt komplikácií ako dehydratácia a febrilné kŕče.  Febrilné kŕče sa môžu vyskytnúť  takmer výlučne vo veku od 6 mesiacov do 5 rokov.

Liečba

ČO máte robiť? Pravidelne dieťaťu merať teplotu. K liečbe patria opatrenia ako pokoj v posteli, voľný vzdušný odev, ktorý pri spotení hneď prezlečte, podávajte dostatočné množstvo tekutín a energie.  Telesnú teplotu sa odporúča znižovať nad 38,5 C. Paracetamol je dnes pri horúčke liekom prvej voľby. Zo skupiny nesteroidových  protizápalových  liekov sa najčastejšie používa ibuprofén pre svoje dobré antipyretické, antiflogistické a analgetické vlastnosti, nie je však vhodný pre deti do 7kg. Kyselina acetylsalicylová (acylpyrin) je ako antipyretikum kontraindikovaná do 12 rokov. Časový interval podávania liekov pri nedostatočnej účinnosti neskracujte, ale radšej striedavo podávajte liek paracetamolový a liek ibuprofénový, čím sa skráti interval podávania liekov. To znamená, že po 3 hodinách od podania jedného lieku použijeme liek druhej skupiny (ale musí byť dostatočný príjem tekutín!).

Pri neúspechu medikamentóznej liečby, alebo ak sa nedá čakať na účinok liekov pri výstupe nad 39,5C, je potrebné použiť fyzikálne metódy znižovania teploty. Najčastejšie sa používajú obklady alebo zábaly. Pri zábaloch sa uterák alebo plachta namočí do vlažnej vody cca 22C a obmotá sa okolo trupu (len hrudník s bruškom, nikdy nie končatiny). Na tento uterák sa priloží už len tenká plachta. Tento zábal ponechávame asi 10 minút, toto zopakujeme 2 až 3 krát bez prestávky a potom premeriame teplotu.  Ďalšou metódou je vlažná sprcha alebo potieranie tela vlhkou hubkou. Neznižujte teplotu ochladzovaním, pokiaľ má dieťa výrazne chladné končatiny pri vysokej teplote, zvýšte príjem tekutín.

Kedy ísť k lekárovi alebo zavolať lekára:

Ak má dieťa teplotu nad 39C, alebo má febrilné kŕče, má menej ako 6 mesiacov a teplotu nad 38C, má poruchu dýchania, bolesť brucha, vracanie a hnačky, neutíchajúci plač, teplotu nad 38 C dva dni, bolesť hlavy, ucha, ťažkosti pri močení, alebo iné príznaky.

Rýchlu zdravotnú pomoc zavolajte, ak má dieťa stuhnutú šiju, čiže nemôže predkloniť hlavu, má teplotu nad 40C, febrilné kŕče, objavia sa tmavočervené škvrny, alebo je dieťa abnormálne ospalé, má silné bolesti hlavy, je svetlo a zvuko plaché.

Na záver: Ak sa nám nepáči správanie dieťaťa, nedarí sa nám znížiť teplotu pod 38,5C, vyhľadajte lekársku pomoc.

Upozornenie: Informácie sú len na vzdelávacie účely, nenahrádzajú konzultáciu s lekárom, alebo návštevu u lekára.