Pečatenie zúbkov

Pečatenie je preventívny zákrok v stomatológii, keď sa uzavrie ryhovaná žuvacia plocha zuba, aby sa tam nedostali baktérie a nevytvoril sa kaz, hlavne ak sú ryhy hlboké.

Pečatenie sa môže robiť pri mliečnych zuboch, ale hlavne pri trvalom chrupe. Keď sa deťom prerežú šestky, často na nich vzniká rýchlo kaz. U detí je typické, že kazy prebiehajú veľmi rýchlo. Čiže keď sa prereže žuvacia plôška (nemusí ešte celý zub) šestky môžete dať zúbok zapečatiť. Najčastejšie sa prerežú okolo 5-6 roku života. Tieto zúbky sú veľmi dôležité pre dostatočné žuvanie počas celého života.

Keď je na zube už kaz, pečatenie už nie je možné. Len jeho sanácia plombou. Pečatenie je nebolestivý a jednoduchý zákrok, kde sa najprv zúbok očistí rotačnou kefkou. Ryhy zuba sa naleptajú špeciálnou látkou, aby v nich pečatidlo dobre držalo. Potom sa ryhy zalejú pečatidlom. Následne sa ešte zub osvieti ultrafialovým svetlom, aby pečatidlo stvrdlo a zub sa zafluoriduje. Väčšina detí to zvláda dobre, len im to treba vopred vysvetliť, hlavne ak majú zlú skúsenosť u stomatológa.

Trvácnosť pečatidiel je 3 až 5 rokov. Pečatenie sa opakuje, alebo sa časť doplní. Platí pravidlo, že zapečatený zub je vždy lepšie chránený ako nezapečatený. Aj keď časom, keď je zub dostatočne mineralizovaný a je lepšia samočistiaca schopnosť protiľahlých stoličiek a dieťa si vie lepšie čistiť zúbky, nie je to až také nevyhnutné pečatiť.